Vsebinska zasnova projekta

 

 Kulturni festival KRESNIČKE je nadaljevanje in obenem nadgradnja projekta ŠE SO Z NAMI, ki smo ga lansko leto izvajali v Severnem mestnem parku Navje. Ime Kresničke zato, ker letijo zunaj v toplih mesecih; so metafora za notranjo luč, ki jo prižge znanje/branje in obenem aluzija na pravljičnost kresne noči ter namig na Kresnika, ki je nagrada za »največji« roman, naš festival pa je namenejn malim bralcem začetnikom.

Tako kot lansko leto bodo v ospredju aktivnosti za promocijo knjige, bralne kulture in branja v tej soseski oziroma parku, poudarek pa bo v še večji meri kor doslej na intermedijskih in interaktivnih vsebinah. Obiskovalce parka bomo nagovarjali k branju z inovativnimi, svežimi pristopi – predvsem prek umetniških performensov in delavnic. Glavnina programa bo namenjena otrokom in njihovim staršem, saj so ti najbolj številčni in dogodkov željni obiskovalci parka, v katerem je tudi lepo otroško igrišče.

Ob branju je osrednji poudarek našega programa tudi medkulturno učenje. Severni mestni park Navje leži v neposredni bližini železniške postaje, ki tako na simbolni kot realni ravni pomeni progo, odpiranje v svet; v njeni okolici pogosto posedajo mladi popotniki z nahrbtniki, ki si pravkar prispeli v Ljubljano ali se pripravljajo, da odpotujejo iz nje. V parku je tudi mednarodna »digitalna knjižnica«, shranejna na multimedijskih portalih. Tako je v sam park vpisana večkulturnost, ki bi jo želeli nadgraditi s svojim programom. V parku bi tako pripravili tri enodnevne festivale: arabske, romske in judovske kulture.

I.               BRANJE  – TELESNA HRANA

Udeležence naših prireditev želimo nagovoriti prek vseh čutov, ki se se stekajo v branje kot (telesno) izkušnjo.

  1. VID – BRALNE POZE

Branje ni le stanje duha, ampak tudi telesa. O tem najbolj zgovorno pričajo različne poze telesa, ki jih zavzemamo med branjem – beremo lahko v ležeč na hrbtu ali trebuhu, sedeč po turško, zleknjeni v viseči mreži, v dvoje ali sami, potiho ali na glas … Večina poz – vsaj na prostem – pa izpričuje ugodje.

V parku bomo izvedli performens, v katerem bo sodelovalo med 50-100 ljudi, ki bodo zavzeli različne bralne položaje – po klopeh, gugalnicah, na trati, pod krošnjami dreves, v visečih mrežah, na blazinah.  (V ta namen bomo za ta dan v parku razobesili nekaj visečih mrež, po tleh namestili blazine in odeje; za najmlajše bomo postavili tudi zračen šotorček, v katerem bodo lahko listali slikanice ali prisluhnili pravljičark.)

S tem projektom želimo dobesedno demonstrirati, da je park nadvse primeren prostor za branje, h kateremu bomo povabili tudi naključne obiskovalce in jim ponudili v branje knjige, ki jih bodo kasneje lahko odnesli domov. (Sezam ima veliko zbirko zanimivih rabljenih knjig.)

Povezali se bomo tudi s Šolo uporabnih umetnosti Famul Stuart (z mentorico Rene Rusjan), ki je v neposredni bližini parka Navje. Njihove študente bomo povabili, da pridejo v park skicirati in na ta način dokumentirati različne bralne poze. Te skice bomo kasneje tudi razobesili po parku in jih tako ponudili v ogled.

  1. SLUH – STRIPI »NA PSU«

Zgodbe se ne le bere, ampak se jih tudi posluša. Akademski slikar Boštjan Plesničar bo otroke in mladostnike povabil na sprehod po parku. Najprej se bodo napotili v tisti del parka, ki je namenjen le psom in njihovim lastnikom. Skupaj bodo opazovali kužke in poklepetali z lastniki. Potem si bo vsak izbral svojega pasjega junaka za svoj strip in si najprej izmislil zgodbico, nato pa narisal strip.

Namen projekta je preoblikovanje vsakdanjih, običajnih dogodkov in opažanj v literarno pripoved, ki se jo »prevede« še v vizualni jezik. S tem otroci spoznajo, da ni pomembno le kaj, ampak predvsem kako so ubesedi oziroma vizualizira v knjigi/stripu.

  1. TIP – PREGNETENE ZGODBE

Knjge pa ne le beremo oz. gledamo in poslušamo, ampak jih lahko tudi tipamo. Pri slepih je tip sploh edino sredstvo za samostojno branje knjig. Povezali se bomo z Aksinijo Kermauner in v parku Navje pripravili razstavo tipank. Povabili bomo tudi otroke in mladostnike iz Zavoda za slepo in slabovidno mladino. Slepi otroci bodo videčim povedali, kako čutijo, »vidijo«, tipajo določeno, barvo, obliko, ti pa bodo potem izdelali preprosto tipanko.

  1. ZVOK – ZVEN JEZIKOV

Pripravili bi tri mini festivalčke arabske, romske in judovske kulture, na katerih bi otroci spoznavali različne pisave, predvse pa zven jezika ter pesmi v teh jezikih, saj zapet jezik posebej lepo zveni in razkrije svoje specifike. Romski festival bi pripravili v sodelovanju z glasbenico Minko Djokić.

  1. VONJ IN OKUS – MALCA NA TRAVI

V knjigah se skrivajo tudi recepti. Pripravili bomo nekaj kulinaričnih »branj« v katerih bi poskušali manj običajne, a preproste jedi, primerne za piknike v parku. Na ta način želimo »natisnjene« recepte pomešati z ustnim izročilom in tako zakuhati kakšno povsem novo jed.

II. BRANJE KOT PROSTOČASNA AKTIVNOST

Je branje delo ali zabava? Žal ga vse več mladih povezuje z mukotrpno, »obvezno« šolsko nalogo in ne z igrivo zabavo. Z umestitvijo, povezovanejm branja z ostalimi »bolj zabavnimi« prostočasnimi aktivnostmi, bomo branju odvzeli auro garanja in ga zmahčali v užitkarsko opravilo in ga tako približali otrokom in mladostnikom.

V parku bi imeli festivalček družabnih iger. Izdelali bi križanko-velikanko, z literarno vsebino, ki bi jo reševali skupaj z otroki, obiskovalci parka. Skupaj z animatorkami bi otroci na ustvarjalnih delavnicah izdelovali tudi družabne igre iz odpadnih materialov (npr. človek ne jezi se), v katere bi nevsiljivo vpletli različne literarne motive, pravljične like … Te gre bi se potem v parku tudi skupaj igrali.

III. KNJIGA JE ZAKON

V knjigah pa niso doma le pravljice o domišljijskih svetovih, ampak tudi zakoni in predpisi, ki urejajo naš svet – na primer cestni predpisi.

V sodelovanju s Svetom za preventivo v prometu bi v Navju pripravili urico varne vožnje. Otroci bi se lahko z njihovimi malimi avtomobili na nožni pogon zapeljali skozi park in obenem spoznavali prometne predpise in znake. Naše animatorke bi imele tudi delavnico spoznavanja/risanja prometnih znakov, ki bi jih narisali v knjižico za domov.

Kot darilo bi otroci prejeli tudi odsevna telesa, t. i. kresničke, kar se lepo poveže z imenom našega festivala.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s